Werken met stroom is voor de meeste mensen niet bepaald een hobby. Maar soms dan is het toch echt nodig en dan is het belangrijk dat je weet wat je doet. Want als je niet uit kijkt, dan zet je jezelf voor je het weet (en waardoor je soms ook niets meer kan weten) onder stroom. Daarom is het goed om voor je aan de slag gaat goed na te denken over hoe je te werk moet gaan.

De meterkast

Een deel van de maatregelen zullen in de meterkast moeten worden getroffen. Heb je nou een hele oude meterkast, dan is het verstandig om je meterkast vervangen te laten worden. Als je een nieuwe meterkast dan heb je een betrouwbare stoppenkast. Dit is erg belangrijk, want als je met stroom wil werken in een bepaalde groep wil je zeker weten dat je die groep hebt uitgeschakeld. Door een moderne stoppenkast te gebruiken kan je voorkomen dat je per ongeluk stroom ergens op laat staan. Maar ook kan je door een moderne meterkast te hebben zeker zijn dat je een goede aardlek schakelaar hebt, zodat als ergens stroom te veel weg lekt dit maar voor korte tijd zo zal zijn.

Veilig gereedschap

Zorg ervoor dat je geschikt gereedschap gebruikt wanneer je werkt met stroom. Het liefst wil je gereedschap dat dubbel geïsoleerd is. Het is belangrijk dat je dat hebt bij elektrisch gereedschap omdat je anders door een lichte schok al kan vallen van de schrik, wat tot gevaarlijke situaties leiden kan. Je herkent dit soort geïsoleerd gereedschap aan het logo dat er op staat. Dat bestaat uit twee vierkantjes, waarvan één groter dan de andere, welke binnen in het andere vierkant staat. Let wel op dat de bekabeling ook niet beschadigd is voor je aan de slag gaat. Dit soort kabels kunnen namelijk na jaren gebruik slijten. Het is ook belangrijk om ieder jaar het gereedschap te laten keuren als je er veel mee werkt. Hiervoor zijn erkende keurinstellingen en keurmeesters.

Voorkomen beter dan genezen

Stroom kan hele lelijke verwondingen veroorzaken. Hoewel je geluk kan hebben en er met een klein brandwondje vanaf kan komen, kan je in erge gevallen zelfs een fatale hart stilstand krijgen. Daarom is het belangrijk altijd voorzichtig te blijven als je met stroom werken moet. Houdt een apparaat bij de hand om te meten of ergens nog spanning op staat of niet, om verassingen te voorkomen.