Op hoogte werken wordt om allerlei redenen gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een woning, iets regelen bovenop een gebouw, het wassen van ramen, enzovoort. Natuurlijk moet dit wel altijd veilig gebeuren om te voorkomen dat er iets met jou of bijvoorbeeld je werknemers gebeurt. Valgevaar moet ten alle tijden voorkomen worden. Maar hoe doe je dat het beste, en hoe zit het met regelgeving rondom het werken op hoogte? Alles waar je op moet letten staat hier voor je op een rijtje.

Geschikt klimmateriaal

Wellicht het meest belangrijke punt is dat er goed gelet moet worden op het klimmateriaal dat gebruikt wordt om de hoogte te bereiken. Maak je gebruik van een krukje of trapje? Dan kom je vaak niet hoger dan een paar meter, en het wordt ook afgeraden om wel hoger te proberen te komen met zo’n laag trapje of kruk. Beter is dan een ladder. Een ladder kan meerdere meters omhoog komen en staat stabiel. Zorg wel voor een ladder van goede kwaliteit, eentje die stabiel staat en waar je op kunt vertrouwen. Vergeet ook je ladderbeugel niet om er zeker van te zijn dat de ladder niet schuift of wegglijdt.

Moet je echt hoger komen en bijvoorbeeld bovenop een gebouw werken, dan denk je sneller aan een steiger of hoogwerker. Deze zijn vaak veel geschikter om hoger te komen en hier ook aan het werk te gaan. Ook rolsteigers zijn hier geschikt voor, al is het wel zo dat hier vaker ongelukken mee gebeuren dan met ander klimmateriaal. Zorg er in ieder geval voor dat je dus, ongeacht wat je gaat doen, een stevige en stabiele manier hebt om boven en beneden te komen.

Training werken op hoogte

Je kunt je online aanmelden voor diverse trainingen, waaronder eentje voor werken op hoogte. Moet je als werkgever bijvoorbeeld je werknemers trainen? Dan is zo’n training die aangeboden wordt ideaal. Veiligheid staat altijd voorop en doe je dit op tijd, zal je zo veel mogelijk voorkomen dat er ooit iets mis zal gaan. Zoek online dus eens naar een training werken op hoogte en kijk wat voor trainingen er bij jou in de buurt aangeboden worden. Niet alleen krijg je zo theorie over hoe je veilig werkt op hoogte, maar voer je dit ook uit in de praktijk en kun je kiezen voor een training voor bijvoorbeeld het redden van een collega op hoogte of kun je leren hoe je het beste veilig werkt op een plat dak én hoe je hier mensen vanaf kunt redden. Eigenlijk is er voor alles wel wat te vinden, en je kan maar beter zo’n cursus doen voordat er iets mis gaat in plaats van erna.