Kan jouw stijl worden omschreven als strakke vormen, strakke materialen en strakke patronen? Dan is het realiseren van een moderne tuin echt iets voor jou. Een moderne tuin heeft een strakke uitstraling waarmee je allerlei verschillende kanten op kunt. Maar hoe doe je dat dan, een moderne tuin creëren? Om jou een eindje op weg te helpen delen we in dit artikel inspiratie om zelf een moderne tuin aan te leggen.

Zo herken je een moderne tuin

Het herkennen van een moderne tuin is geen hogere wiskunde. Alles in een moderne tuin namelijk strak en overzichtelijk. Het is belangrijk dat de tuin eenvoud uitstraalt en dat je niet teveel uitpakt. Als je bijvoorbeeld bij een moderne tuin voor een grasmat kiest, kies je voor een strakke grasmat, in een rechthoek of vierkant. Dit geldt overigens voor alle elementen in de tuin. Het hebben van een moderne tuin draait om het gebruik van strakke materialen. Denk hierbij één kleur, bijvoorbeeld zwart, grijs of wit. Het liefst is dit materiaal ook nog eens onderhoudsarm. Door daarnaast overal strakke patronen aan te brengen, oogt de moderne tuin erg overzichtelijk. Door één stijl aan te houden, kun je echt een oase van rust creëren. 

Grote tegels

Bij moderne tuinen wordt vaak gebruik gemaakt van grote tegels als het aankomt op de bestrating. Deze tegels worden in banen gelegd, wat zorgt voor een rustige uitstraling. Je zou wel kunnen kiezen voor verschillende tegels om meer variatie te creëren. Keramische tegels zijn tegenwoordig erg populair, ze hebben weinig onderhoud nodig en de strakke look past goed in een moderne tuin. Als je nog een natuurlijk element wilt toevoegen, kun je ook kiezen voor grind. Tegels, gras en grind vormen samen een geweldige combinatie!

Strakke tuinafscheiding 

Tuinafscheidingen hebben een grote invloed op de sfeer in jouw tuin en worden vaak als eerst gezien door buitenstaanders. Bij bijna alle tuin designs op Pinterest valt als eerst de tuinafscheiding op. Kies dus voor een mooie, strakke schutting. Denk bijvoorbeeld aan een betonschutting, schutting van kunststof of een steenkorven schutting. Natuurlijk kun je ook gewoon gaan voor een houten schutting of haag, maar deze zijn nu eenmaal minder geschikt voor een moderne tuin. 

Passende beplanting 

Ben jij niet gezegend met groene vingers? Dan heb je geluk, want in een moderne tuin kom je niet veel verschillende planten tegen. Een moderne tuin moet juist een rustige en geordende uitstraling hebben. Voorbeelden van beplanting die goed past in een moderne tuin zijn siergrassen of kleine haagjes in geometrische vormen zoals de buxus. In een tuin als deze hoef je niet voor allerlei soorten planten te kiezen. Probeer dus zoveel mogelijk met borders te werken waarin je een paar plantjes kunt zetten. Less is more! 

De finishing touch 

Wat betreft tuinmeubelen kun je wat ons betreft het beste kiezen voor strakke meubelen van strakke materialen. Kies bijvoorbeeld voor een donkergekleurde loungeset om heerlijk op te kunnen relaxen. Met een donkere kleur geef je je tuinmeubels automatisch een moderne uitstraling. Hoeveel tijd wil je in je tuin doorbrengen? En welke meubelen passen daar het beste bij? Ook tuindecoratie en accessoires hebben een grote impact op de sfeer van je tuin. Je kunt het hiermee zo gek maken als je zelf wilt, maar vooral witte accessoires doen het vaak goed in een moderne tuin. Denk bijvoorbeeld aan grote witte bloempotten met rechte hoeken of strak wit tuinmeubilair.