Als we aan stranden denken, denken we vaak aan tropische stranden. Witte stranden zoals Cala Bassa Ibiza of kleine, idyllische baaitjes zoals Cala Gracioneta Ibiza. Aan zwarte stranden zullen we in ieder geval niet zo snel denken. Jammer, want ook deze zwarte stranden hebben zo hun charmes. Als we het hebben over bijzondere natuur, komen zwarte stranden zeker in aanmerking! Wij delen de 4 gaafste zwarte stranden ter wereld met je.

Hoe ontstaat een zwart strand?

Voordat we de gaafste zwarte stranden voor je op een rijtje gaan zetten, zullen we eerst uitleggen hoe een zwart strand überhaupt bestaat. Het zit zo: wanneer er na een vulkaanuitbarsting stromende lava uitkomt en deze lava in contact komt met zeewater, zorgt dit voor een wel heel bijzondere reactie. De stromende lava koelt snel af en valt vervolgens in kleine stukjes uiteen. Deze stukjes worden over het strand verspreid. Afgekoelde lava krijgt dus een zwarte kleur en doordat deze lava zich over het strand verspreid, worden ook deze stranden zwart van kleur. Isn’t that interesting?!

De 4 gaafste stranden ter wereld

Daar komen ze dan…

Vík in IJsland

Eén van de hoogtepunten in IJsland: het zwarte strand van Vík. Een prachtig voorbeeld als we het hebben over het ruige landschap van IJsland. Het strand is zwart geworden dankzij de lavastroom die vanuit de omringende bergen in contact kwam met het strand. Vanaf het strand van Vík heb je een prachtig uitzicht op de zwarte rotsen boven het water.

Ajuy Beach in Spanje

Het eiland Fuerteventura staat ook wel bekend als het vulkaaneiland. En dat is niet voor niets. Je vindt hier namelijk het zwarte strand Ajuy Beach. Niet ideaal om te zwemmen, wel tof om te bezoeken. Onder andere voor de piratengrotten die je hier vlakbij vindt.

Black Sand Beach – Verenigde Staten

De naam zegt het al! In de staat Alaska vind je dit zwarte zandstrand. In de buurt liggen ook grote gletsjers. Je komt hier dus zeker niet om te zonnen en zwemmen. Wel kom je hier voor de prachtige natuur.

Punalu’u Beach – Hawaï

Wie aan Hawaï denkt, denkt waarschijnlijk aan paradijselijke, witte stranden met een azuurblauwe oceaan. Die heb je natuurlijk ook in Hawaï, maar niet hier. Hawaï staat namelijk ook bekend om zijn vele vulkanen. Vandaar dat het eiland ook veel zwarte stranden telt. Wat Punulu’u Beach extra bijzonder maakt, is de vele schildpadden die je op dit strand kunt tegenkomen.