In Nederland kun je tal van verzekeringen afsluiten. Sommige van deze verzekeringen hebben betrekking op jezelf, zoals een zorgverzekering. Toch is het belangrijk om verder te kijken, zeker als je op jezelf woont. In dat geval moet jij je huis namelijk ook goed verzekeren. Om je hier een handje bij te helpen, vertellen wij je in deze tekst hoe je dit aanpakt.
 

Verschillende manieren om je huis te verzekeren

Omdat een huis kopen veel geld kost, is het verstandig om je woning goed te verzekeren. Wie op zoek gaat naar verzekeringen voor zijn woning, ontdekt dat er verschillende mogelijkheden zijn. Je kunt namelijk zowel een opstal- als inboedelverzekering afsluiten. Deze verzekeringen staan ook wel bekend als woonverzekeringen. Hieronder geven wij je wat meer tekst en uitleg over beide verzekeringen.
 

1. Opstalverzekering

De kans is groot dat je een hypotheek afsluit om de aankoop van een woning te financieren. In dat geval kun je meestal niet om een opstalverzekering heen. Een opstalverzekering geldt bij veel banken namelijk als eis voor het afsluiten van een hypotheek. Niet gek, want deze verzekering dekt schade aan je huis en alles wat hieraan vastzit. Omdat je huis als onderpand van de hypotheek dient, dekt een bank zich zo in tegen waardevermindering door zaken als brand, storm en inbraak. Huur je? Dan hoef je zelf geen opstalverzekering af te sluiten. De verhuurder is hier namelijk verantwoordelijk voor.
 

2. Inboedelverzekering

Waar een opstalverzekering in sommige gevallen verplicht is, geldt dit voor een inboedelverzekering niet. Daarom kun je ervoor kiezen om deze verzekering links te laten liggen. Verstandig is dit niet, want bij een brand is de kans op schade aan losse spullen in huis namelijk groot. Je krijgt deze schade alleen vergoed als je een inboedelverzekering afsluit. Deze verzekering dekt onder meer schade aan meubels en elektrische apparaten door onder meer brand, inbraak, lekkage of storm.
 

Andere verzekeringen die van pas komen

Sluit je een inboedel- en opstalverzekering Univé af? Dan is je huis relatief goed verzekerd. Toch kun je ook nog een aantal andere verzekeringen overwegen. Een aansprakelijkheidsverzekering is hier een goed voorbeeld van. Hiermee ben je onder meer verzekerd voor schade die jouw woning bij anderen veroorzaakt. Deze verzekering biedt bijvoorbeeld uitkomst als er een dakpan van het dak waait en door het raam van je buren vliegt. Daarnaast kun je ook nog een rechtsbijstandverzekering met de aanvullende module ‘wonen’ afsluiten.

Hoe sluit ik verzekeringen voor mijn huis af?
Weet je inmiddels hoe jij je woning wilt verzekeren? Dan wordt het de hoogste tijd om een aanvraag in te dienen. Veel moeite hoef je hier niet voor te doen, want je kunt jouw woonverzekering online aanvragen. Wie zowel een inboedel- als opstalverzekering nodig heeft, kan deze vaak gelijktijdig afsluiten. Dit bespaart je tijd en moeite, want je hoeft maar één keer een aanvraag in te dienen. Bovendien ben je vaak goedkoper uit als je beide verzekeringen samen afsluit. Veel verzekeraars geven dan namelijk korting op de premie.