In de omgeving zie ik het steeds vaker voorbijkomen: woningen die voorzien zijn van zonnepanelen. Voornamelijk nieuwbouwwoningen hebben in de meeste gevallen hun dak versierd met de zonnepanelen. De panelen zijn een ideaal hulpmiddel om het klimaatprobleem enigszins te beperken en de bewoners bovendien aan te trekken door het financiële voordeel. 

Indien jij zonnepanelen kopen ook overweegt, is het verstandig om vooraf meer informatie op te zoeken over de panelen. Het is immers prettig om te weten waar jij in investeert en wat er op jouw dak wordt geplaatst. In dit artikel richten wij ons op de hoeveelheid zonnepanelen die jij op jouw dak kunt plaatsen. Dit aantal is echter een schatting, aangezien de woonsituatie invloed heeft op de hoeveelheid zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het is het meest voordelig om precies genoeg zonnepanelen te plaatsen voor jouw jaarlijkse stroomgebruik. Indien jij verwacht in de toekomst meer stroom te gebruiken door bijvoorbeeld een verbouwing of een uitbreiding van het gezin, dan is het verstandig om iets meer zonnepanelen te plaatsen.

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen jij in jouw woonsituatie nodig hebt, is het belangrijk om de volgende informatie paraat te hebben:

  • Schatting van de opbrengst van de panelen
  • Stroomverbruik per jaar
  • Heb jij een investering dat verandering brengt in jouw stroomverbruik, zoals een warmtepomp of inductie kookplaat? Tel dit stroomverbruik erbij op.
  • Afmetingen, hellingshoek en richting van jouw dak

Bepalen van hoeveelheid zonnepanelen

Uiteraard is het verstandig om een expert langs te laten komen om na te laten gaan hoeveel zonnepanelen jij daadwerkelijk nodig zult hebben, maar op korte termijn is het ook mogelijk om deze hoeveelheid zelf te bepalen. Voor deze inschatting is een formule opgesteld:

(jaarlijks stroomverbruik x 1,1) delen door (het vermogen van 1 paneel in Wp)

Jaaropbrengst en aantal zonnepanelen

Wil jij het iets gemakkelijker uitrekenen? Dan kun jij ook aan de hand van jouw stroomverbruik (en dus de zonnepanelen opbrengst) het aantal panelen bepalen.

Wens jij 2000 kWh per jaar? Dan heb jij 7 zonnepanelen nodig.

Wens jij 3000 kWh per jaar? Dan heb jij 10 zonnepanelen nodig.

Wens jij 4000 kWh per jaar? Dan heb jij 13 zonnepanelen nodig.

Wens jij 5000 kWh per jaar? Dan heb jij 16 zonnepanelen nodig.

Hierbij wordt de Wp van de zonnepanelen niet meegenomen in de schatting. De kans dat de schatting ver afwijkt van de daadwerkelijke hoeveelheid is hierdoor groter. In het tabel zijn wij uitgegaan van panelen met 350 Wp, waarbij er naar boven is afgerond indien nodig.