Het gebruik van houten vloeren bij het bouwen van een huis biedt je verschillende voordelen. Het valt echter niet te ontkennen dat het ook zijn nadelen heeft. Er is gekozen voor houten vloeren omdat deze voor een warme maar ook koele sfeer in huis kunnen zorgen. Door vloerisolatie platen te gebruiken, kun je een milieuvriendelijke woning bouwen. Je hebt namelijk niet veel verwarming nodig. In Nederland heb je vaak extreem weer en daarom zijn bijna alle woningen in Nederland voorzien van verwarming, hetzij door middel van een open haard of door middel van vloerisolatie. Als het gebruik van een elektrische kachel meer elektrische energie verbruikt, dan is het gebruik van vloerisolatieplaten een meer energie-efficiënte en kosteneffectieve manier. Door elektrische energie te besparen, kun je bijdragen aan het behoud van het milieu. Omdat je huis niet veel energie verbruikt, kun je zeggen dat je huis een milieuvriendelijker huis is.

Zorg voor een goede isolatie van de vloer in je huis

Naast houten vloeren kan ook betonvloer isolatie gedaan worden. Je kunt hier meer informatie vinden over hoe je dit kunt doen. Als je een houten vloer gebruikt, heb je verschillende voordelen waaronder een vloer die warmer is, niet stug, comfortabel om op te lopen en een mooie uitstraling geeft. Ondertussen zijn de nadelen dat houten vloeren meer lawaai maken als je erop loopt, gemakkelijker nat worden en niet zo sterk en duurzaam zijn als betonnen of tegelvloeren. Voor houten vloerisolatie kun je steenwol of glaswol gebruiken. Welke het meest geschikt is voor jou, hangt af van hoe je het nodig hebt. Als je een betonvloer hebt, heb je als voordeel dat de betonvloer sterk is, langer mee kan, niet snel vochtig is en geen geluid maakt als je erop loopt. De betonnen vloer is echter koud, stijf en hard voor de voetzolen. In deze toestand vraagt ​​ook de betonvloer om een ​​goede isolatie. Om de beste betonvloer isolatie te krijgen kun je kiezen voor een van de isolatiematerialen met een hoge druksterkte zoals PIR, EPS of XPS.

Voordelen van het gebruik van vloerisolatie

Zowel houten vloeren als betonnen vloeren hebben isolatie nodig om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Dat zijn de twee belangrijkste voordelen die je kunt krijgen. Daarnaast krijg je met vloerisolatie het voordeel dat je vloer veiliger en duurzamer is. Als je vloer een kruipruimte heeft, wordt deze gemakkelijk vochtig. Als deze vochtig is zal schimmel daar sneller groeien. Schimmels verspreiden vaak sporen die de ademhaling kunnen belemmeren. Door isolatie toe te passen verklein je de vrije ruimte onder de vloer. Vochtige temperaturen kunnen worden verlaagd en schimmelgroei kan worden gecontroleerd. Dit is een zeer effectieve manier en bespaart je weer energie en geld.

Hoe vind je de juiste vloerisolatie?

Elke woning heeft een ander type vloer. Hoewel twee huizen houten vloeren hebben, kunnen ze op verschillende manieren van elkaar verschillen. Oude huizen hebben meestal houten balken onder de vloer, maar dit is niet te vinden op de houten vloeren van huizen die net zijn gebouwd. Omdat elke vloer anders is, heb je wellicht deskundig advies nodig over wat voor soort isolatie geschikt is voor je vloer. Als je op zoek bent naar informatie en advies over het kiezen van de juiste isolatie voor je vloer, kun je een bezoek brengen aan een verkoper en expert in vloerisolatie. Zorg ervoor dat je de beste isolatie voor je vloer krijgt!