Wie bij een boerderij alleen aan voedsel productie denkt heeft het vaak mis tegenwoordig. Naast het maken van voedsel voor de hele wereld houden Nederlandse boeren zich ook vaak bezig met energie productie. Zo produceren ze ook biologisch gas en tegenwoordig ook steeds vaker elektriciteit op hun boerderijen. De duurzame boerderij is iets dat waarlijk zeer belangrijk is in de energietransitie.

Zonnepanelen aanleggen

Onder andere hebben veel boeren zonnepanelen op hun schuur liggen. Door dakhuur kunnen boeren redelijk wat winst krijgen op het laten neerleggen van zonnepanelen op hun dak. Daken van schuren lenen zich vaak erg goed voor zonnepanelen. Zo zijn deze daken vaak redelijk plat, wat erg goed is voor zonnepanelen, maar zijn ze ook vaak weinig beschut. Er staan geen hoge gebouwen om de schuur, omdat deze op het platte land staat. Hooguit een enkele boom die boven de schuur uit steken zal. Maar ook is het oppervlak van zo’n dak vaak erg groot, waardoor er heel veel panelen bij elkaar kunnen worden gelegd. Op die manier is het niet alleen genoeg voor het produceren van stroom voor de boer en zijn gezin, maar ook voor de huizen om de boerderij heen.

Windmolens

Naast zonnepanelen heb je ook boeren die windmolens op hun land laten zetten. Dit is iets waar boeren subsidie voor kunnen krijgen vanuit de overheid. Daarmee kunnen ze dus een windmolen op hun land laten bouwen en vervolgens hiermee stroom opwekken. Die stroom is natuurlijk niet alleen voor de boer zelf, aangezien een windmolen vaak voor enkele honderden of zelfs duizenden huishoudens stroom kan leveren. Weilanden van boeren zijn vaak goed geschikt hiervoor, aangezien ze ver weg staan van dorpen die er last van zouden kunnen hebben, maar ook op een plek staan die leeg is anders.

Winstgevende zaak

Voor boeren is dit uiteraard een zeer winstgevende zaak. Hoewel ze zich moeten bekommeren om hoe ze het aanleggen van dit soort dingen willen aanpakken, plukken zij hier zelf ook zeker wel de vruchten van op ten duur. Doordat ze geld kunnen krijgen voor de hoeveelheid stroom die ze aan het net leveren, wat ze doen omdat ze dus meer energie opwekken dan dat ze zelf verbruiken, kunnen ze winst maken met de energie die ze op hun eigen land opwekken. Hierdoor is de boer dus niet alleen meer betrokken bij de verkoop van het voedsel dat hij produceert, maar ook de kilowatturen die hij draait.